Ваш ліміт для скачування в режимі демодоступу вичерпано. Передплатіть доступ, щоб продовжити

Зміни в Особливостях: кого стосуються нові положення

Звертаємо увагу на нові положення, які до Особливостей внесла Постанова КМУ № 990

Оксана Соколова
шеф-редактор Експертус Держзакупівлі

КМУ змінами до Особливостей урегулював закупівлі послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Нові положення до Особливостей внесла постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 і від 12 березня 2024 р. № 284» від 30.08.2024 № 990 (далі — Постанова № 990).

Що змінюється з появою нових положень?

До пункту 25 розділу «Порядок проведення відкритих торгів» Особливостей Постанова № 990 додає новий абзац. А саме:

«У разі проведення відкритих торгів із закупівлі послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що проводяться бюджетною установою «Центр гуманітарного розмінування» відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, затвердженого постановою КМУ від 12.03.2024 № 284, положення пунктів 36, 37 Особливостей не застосовуються».

Нагадаємо, що

  • пункт 36 Особливостей — регулює порядок проведення відкритих торгів, якщо була подана одна тендерна пропозиція;
  • пункт 37 Особливостей — регулює випадок, коли за обґрунтованим рішенням замовника відкриті торги проходять без застосування електронного аукціону.

Отже, бюджетна установа «Центр гуманітарного розмінування» під час відкритих торгів із закупівлі послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення:

  • не може не застосовувати електронного аукціону;
  • не керується положеннями пункту 36 Особливостей у випадку, коли від учасників надійшла лише одна тендерна пропозиція.

При цьому у пункті 50 Особливостей з’явилася нова підстава, за якої замовник відміняє відкриті торги. Це — подання для участі у відкритих торгах, передбачених абзацом 2 пункту 25 Особливостей, менше двох тендерних пропозицій (пп. 5 п. 50 Особливостей).

З огляду на те, що абзац 2 пункту 25 Особливостей урегульовує закупівлю послуг з розмінування земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що проводить бюджетна установа «Центр гуманітарного розмінування», скористатися новою підставою для відміни відкритих торгів може лише цей замовник.