Ваш ліміт для скачування в режимі демодоступу вичерпано. Передплатіть доступ, щоб продовжити

Рекомендації щодо закупівлі природного газу у Нафтогаз Трейдинг на період до 31.12.2024

Які строки постачання природного газу діють після змін в Положенні № 812? Хто із замовників може закуповувати газ за спеціальною ціною? Як закуповувати природний газ в Нафтогаз Трейдинг до 31.12.2024? Як і коли закуповувати природний газ до 30.04.2025? Чому потрібно проводити відкриті торги для закупівлі природного газу, вартістю від 100 тис. грн? Відповідаємо

Олена Киричок
консультант з публічних закупівель, експерт в бюджетній сфері, Київ

Наближається новий опалювальний сезон 2024/2025 року. Тож замовникам час потурбуватися про укладання договорів про закупівлю природного газу, щоб забезпечити тепло своїх приміщень у холодну пору.

Суб’єктом, який постачає замовникам природний газ за чітко встановленою ціною впродовж певного періоду, є ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (далі — Нафтогаз Трейдинг). Такі повноваження покладає на Нафтогаз Трейдинг Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам, затверджене постановою КМУ від 19.07.2022 № 812 (далі — Положення № 812).

КМУ постановою від 23.08.2024 № 957 (далі — Постанова № 957) вніс зміни до Положення № 812, що продовжують строк постачання природного газу замовникам на новий опалювальний сезон за встановленою ціною.

Розберемо, на який строк продовжили дію Положення № 812, хто із замовників та на яких умовах може нею скористатися.

Хто із замовників може закуповувати газ за спеціальними умовами

Споживачів, яким Нафтогаз Трейдинг забезпечує постачання природного газу за умовами, що визначені в Положенні № 812, встановлює підпункт 2 пункту 4 Положення № 812.

До таких споживачів належать:

  • бюджетні установи відповідно до Бюджетного кодексу України (БК)*;
  • заклади охорони здоров’я державної власності — казенні підприємства та/або державні установи тощо;
  • заклади охорони здоров’я комунальної власності — комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо;
  • релігійні організації.
Акцент

Бюджетні установи — це органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, які вони створили у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету (ч. 1 ст. 2 БК)

Тож, якщо замовник належить до перелічених споживачів, Нафтогаз Трейдинг не має права йому відмовити в постачанні природного газу за договором про закупівлю, укладеним на умовах, визначених Постановою № 812.

На яких умовах постачатимуть природний газ

Ціна

Нафтогаз Трейдинг постачає природний газ протягом встановленого строку за ціною, що становить 16 390 грн з урахуванням ПДВ за 1000 куб. м. Зважте, що в цій ціні не врахований тариф на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовують у разі замовлення потужності на добу наперед (п. 6 Положення № 812).

Строк

Строк, протягом якого Нафтогаз Трейдинг має право постачати природний газ за встановленою ціною, КМУ вже не раз продовжував.

Нещодавно строк постачання природного газу продовжили до 30 квітня 2025 року (включно). Саме ці зміни й внесла Постанова № 957.

Акцент

Природний газ за спеціальною ціною замовники можуть отримувати впродовж усього опалювального сезону 2024/2025 року

Нафтогаз Трейдинг на своєму офіційному вебсайті (див. за посиланням: naftogaztrading.com.ua/gaz-dlya-byudzhetnyh-organizaczij/) вже оновив інформацію. Він зазначив, що:

  • кінцевий термін постачання природного газу з урахуванням змін — 30.04.2025;
  • вартість природного газу з врахуванням тарифу на послуги з транспортування — 16 553,89 грн за 1000 куб. м з ПДВ.

Як проводити закупівлі

Закупівлі природного газу замовники здійснюють за вимогами Закону № 922 та з урахуванням Особливостей.

Ринок природного газу в Україні — конкурентний. Тож замовники наразі мають дотримуватися положень Особливостей.

Очікувана вартість — 100 тис. грн і вище

Якщо очікувана річна вартість дорівнює або перевищує 100 тис. грн, замовники застосовують конкурентні види закупівель для придбання природного газу. Укласти договір про закупівлю природного газу саме з Нафтогаз Трейдинг можна лише на підставі одного з підпунктів пункту 13 Особливостей:

підпункту 2 коли замовник або його відокремлений підрозділ, що здійснює закупівлю згідно з абзацом другим пункту 15 Особливостей, перебуває на території активних бойових дій, які не були завершені на дату укладення договору про закупівлю;

підпункту 6 коли відмінені відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах у строк, який замовник установив згідно з Особливостями, у тому числі за лотом. При цьому:

  • предмет закупівлі, його технічні, кількісні та якісні характеристики, проєкт договору про закупівлю, а також вимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, не повинні відрізнятися від вимог, що замовник визначив у тендерній документації (крім вимог, визначених пунктом 47 Особливостей);
  • сума договору про закупівлю не може перевищувати очікувану вартість предмета закупівлі, яку замовник зазначив в оголошенні про проведення відкритих торгів, які відмінені через відсутність достатньої кількості учасників процедури закупівлі/учасника процедури закупівлі, з урахуванням прийнятного відсотка перевищення ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі над очікуваною вартістю предмета закупівлі, якщо такий прийнятний відсоток був зазначений у ТД.

Очікувана вартість — до 100 тис. грн

Якщо очікувана річна вартість закупівлі природного газу у замовника менша ніж 100 тис. грн, він має право одразу укласти прямий договір про закупівлю із Нафтогаз Трейдингом.

Порядок дій замовника та документи, які необхідно подати для укладення договору, розміщені на вебсайті Нафтогаз Трейдинг(naftogaztrading.com.ua/gaz-dlya-byudzhetnyh-organizaczij/).

Як закупити природний газ на опалювальний сезон 2024/2025 року

Розглянемо порядок дій замовника, якщо очікувана вартість предмета закупівлі за кодом ДК 021:2015 — 09120000-6 «Газове паливо» перевищує 100 тис. грн.

На потребу до 31.12.2024

Порахуйте очікувану вартість предмета закупівлі на 2024 рік — ураховуйте обсяг природного газу, що вже закупили на потребу 2024 року, і той обсяг, який ще плануєте спожити до 31.12.2024.

Якщо отримали вартість, яка дорівнює або перевищує 100 тис. грн, керуйтеся пунктом 10 Особливостей. Він вимагає від замовника провести відкриті торги у порядку, визначеному пунктом 12-1 Особливостей або розділом «Порядок проведення відкритих торгів» Особливостей, або застосувати електронний каталог.

Якщо процедура закупівлі відбудеться, укладайте договір про закупівлю терміном дії до 31.12.2024.

Якщо закупівля не відбулася, наприклад через відсутність пропозицій учасників, можете ініціювати укладення договору про закупівлю з Нафтогаз Трейдинг з терміном дії до кінця поточного бюджетного періоду на підставі підпункту 6 пункту 13 Особливостей.

На потребу до 30.04.2025

Ближче до кінця поточного року, у листопаді — грудні, потурбуйтеся про закупівлю природного газу на період опалювального сезону на початку 2025 року.

Акцент

Очікувану вартість предмета закупівлі визначайте для обсягу на увесь 2025 рік

Якщо з огляду на річну потребу у закупівлі природного газу очікувана вартість дорівнюватиме або перевищуватиме 100 тис. грн, розпочинайте відкриті торги. Можете застосувати й електронний каталог.

У випадку якщо закупівля за результатами відкритих торгів (запиту пропозицій постачальника) не відбудеться, можете укладати договір про закупівлю з Нафтогаз Трейдинг з терміном постачання природного газу до 30.04.2025.

3 ключових висновки

 1  Строк, протягом якого Нафтогаз Трейдинг може постачати замовникам природний газ на умовах, визначених Положенням № 812, — до 30.04.2025.

 2  Спеціальними умовами можуть скористатися лише ті замовники, що зазначені у пункті 4 Положення № 812.

 3  Якщо очікувана річна вартість закупівлі природного газу дорівнює або перевищує 100 тис. грн, то укласти договір про закупівлю з Нафтогаз Трейдинг можна лише дотримавши вимог пунктів 10 і 13 Особливостей.