Ваш ліміт для скачування в режимі демодоступу вичерпано. Передплатіть доступ, щоб продовжити

Найпопулярніші запитання липня 2024 року

Редакція Експертус Держзакупівлі

Відкриті торги

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Чи відхиляти ТП переможця, який не встиг надати довідку про несудимість через відключення світла? 

Переможець не завантажив довідки про несудимість, але завантажив лист-пояснення, що через відключення світла не встигає отримати довідку. Як діяти — відхиляти чи взяти до уваги аргументи переможця?

 ТП переможця потрібно відхилити. Аргументуємо >>

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Чи можна вказати вираз «або еквівалент» у назві предмета закупівлі? 

Замовнику необхідно закупити автомобіль. Чи не порушить вимоги законодавства назва предмета закупівлі: «Легковий автомобіль Skoda OCTAVIA A8 A 1.6 MPI/81KW 6AQ (або еквівалент)»?

 Назву предмета закупівлі варто зазначити як «Легковий автомобіль». Пояснимо докладніше >>

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Чи надавати 24 год учаснику, який пропонує товар з кращими характеристиками? 

Замовник в технічному завданні до ТД на закупівлю паперу вказав білизну 150 +/–4. Учасник запропонував папір з білизною 160. Як бути — приймати ТП, відхилити чи дати 24 год?

 ТП потрібно відхилити. Аргументуємо >>

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Чи відхиляти учасника, який замість сертифіката якості надав лист зі специфікацією? 

Замовник закуповує канцелярію і в ТД вимагає надати сертифікат якості. Учасник в ТП надав лист, у який переніс специфікацію з технічного завдання, та назвав його сертифікатом якості. Що робити?

 Дії замовника залежатимуть від вимог ТД. Пояснимо докладніше >>

Договір про закупівлю

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Чи можна змінити початковий строк укладення в договорі про закупівлю? 

Замовник передбачив в проєкті договору про закупівлю строк дії договору з 1 числа поточного місяця. Через оскарження сторони зможуть укласти договір не раніше 3 числа. Який строк початку дії договору написати при укладанні договору?

 Зважайте можливість внесення змін до істотних умов договору. Пояснимо докладніше >>

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Чи публікувати в ЕСЗ додаткову угоду на перенесення термінів постачання товару? 

Замовник уклав договір за результатами торгів. Постачальник не встигає вчасно поставити товар і надіслав додаткову угоду на зміну термінів постачання. Чи публікувати в ЕСЗ таку додаткову угоду?

 Так, публікувати. Пояснимо чому >>

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Чи можна продовжити строк дії договору і виконання зобов’язань на наступний рік? 

Замовник уклав договір про закупівлю за результатами ЗЦП. Може так статися, що наприкінці року він не «вибере» обсяги товару, закуплені за договором. Чи можна продовжити строк дії договору на наступний рік без зміни вартості та ціни за одиницю?

 Врахуйте не лише закупівельне законодавство, а й бюджетне. Пояснимо чому >>

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Яку дату подання заяви-приєднання зазначати у разі розірвання договору на постачання електроенергії? 

Замовник розриває договір про постачання електроенергії і укладає договір з новим постачальником в один і той самий день. Яку дату подання заяви-приєднання  зазначити в договорі — дату підписання договору чи дату, коли почнеться постачання електроенергії?

 Відповідь залежить від умов проєкту договору. Пояснимо, що врахувати >>

Прямий договір

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Чи можна укласти прямий договір для закупівлі котла для опалення? 

Замовник в межах підготовки до опалювального періоду 2024/2025 років планує за бюджетні кошти придбати твердопаливні та газові котли — громада постраждала від військових дій. Чи можна укласти прямий договір?

 Так, можна. Пояснимо докладніше >>

Річний план закупівель

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Як діяти, якщо УО створила закупівлю з річного плану, що містить помилку? 

УО у річному плані зазначила очікувану вартість 69 500 грн, а суму фінансування — 69 300 грн. На основі річного плану вона вже створила ЗЦП, але ще не активувала його. Як бути — зробити протокол про технічну помилку чи оголосити закупівлю, а потім відмінити?

Доцільно створити новий рядок річного плану та оголосити з нього закупівлю. Пояснимо докладніше >>

Предмет закупівлі

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Чи можна предметом закупівлі обирати товар, який потрібен для поточного ремонту обладнання? 

Замовнику потрібно закупити поточний ремонт обладнання, що передбачає послуги з діагностики, заміни насоса, налагодження роботи аналізатора. Надавачу послуги з ремонту потрібно використати насос, вартість якого перевищує вартість послуги. Як визначити предмет закупівлі — як товар чи як послуги?

 Предмет закупівлі у такому випадку — товар. Аргументуємо >>

Закупівля медвиробів

Знак вопроса – Бесплатные иконки: ui Чи сумувати закупівлі медвиробів, які не включені до додатку 1, за допорогову вартість? 

Замовник закуповує медвироби на суму 65 тис. грн, яких немає у переліку за додатком 1 до Особливостей. Чи можна скористатися пунктом 11 Особливостей? Чи сумувати цю закупівлю із медвиробами, закупленими на початку 2024 року через е-каталог за тим самим кодом?

 Так, маєте сумувати. Пояснимо докладніше >>