Ваш ліміт для скачування в режимі демодоступу вичерпано. Передплатіть доступ, щоб продовжити

Як застосовувати локалізацію в закупівлі робіт чи послуг з огляду на зміни: позиція Мінекономіки

Мінекономіки оприлюднило на своєму сайті відповідь на запит:

Як застосовувати нову норму щодо локалізаційних товарів у закупівлі робіт чи послуг з огляду на зміни до абзацу 3 пункту 3 Особливостей, які набули чинності 9 квітня 2024 року? А саме: якщо в закупівлі робіт чи послуг наявні умови набуття замовником у власність декілька товарів, які підпали під вимогу локалізації, але ціна за одиницю кожного з цих товарів не дорівнює та не перевищує вартісні межі (200 тис. грн), а разом сукупно їх вартість дорівнює або перевищує вартісні межі (200 тис. грн), чи потрібно замовнику об’єднувати вартість таких товарів та застосовувати умови локалізації?

Пункт 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922 передбачає, що тимчасово, з 2022 року строком на 10 років, встановлені такі особливості здійснення закупівель, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. грн:

1) замовник здійснює закупівлю товарів, визначених підпунктом 2 цього пункту, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує у 2024 році — 20%;

2) особливості здійснення закупівель, визначені цим пунктом, застосовують до таких товарів, які, зокрема, наведені в цьому підпункті.

У разі закупівлі робіт чи послуг, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товарів, визначених пунктом 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922, вартість яких у складі предмета закупівлі дорівнює або перевищує вартісні межі, визначені абзацом 1 пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922, закупівлю таких робіт чи послуг здійснюють з урахуванням особливостей, встановлених пунктом 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922 (абз. 3 п. 3 Особливостей — з огляду на зміни, які внесла до Особливостей постанова КМУ від 02.04.2024 № 382).

Вартісну межу, яка становить або перевищує 200 тис. грн, для застосування вимог щодо ступеня локалізації розраховують окремо для того товару з переліку пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922, на який замовник набуватиме право власності у складі предмета закупівлі робіт або послуг.

У разі набуття права власності на декілька одиниць однакового товару з переліку пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922 в складі робіт або послуг, ступінь локалізації застосовують з урахуванням загальної вартості всіх одиниць такого товару у складі предмета закупівлі робіт.

Якщо замовник набуватиме право власності одночасно на декілька товарів в складі робіт або послуг, проте не всі з них містяться в переліку пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, то:

За індивідуальною консультацією Мінекономіки № 215/2024